30 Mayıs 2012 Çarşamba
Keşke...!
İlahi inanca sahip olan insanın hayatında keşke kelimesi yer almamalıdır hatta keşke kelimesi hafızadaki lugattan tamamen silinmelidir..
İnsana irade verilme hasebiyle seçim fırsatıda verildiğinden dolayı hata yapabiletesi olan canlıdır.Yaptığı yanlışları erdem olarak görmüyorsa o yanlış üzerinden doğruları öğrenmesi için bir nevi fırsattır bu,özür dilemeyi bilerek daha iyisini yapma çabasında olmak koşulu ile.
Hata yapmasını övgü malzemesi olarak kulanmadığı sürece affedilme hakkı da her zaman saklı tutulmalıdır kişilerin.
Bununla beraber insanın keşkeleri yaşaması kadarda doğal bir şey yoktur.Çünki bir sonraki saniyesi gayb olan insan fıtratından gelen karakterle,edindiği tecrübelerle ve öğrendiği bilgilerle davranış sergiler,bunun içinde sıkça yaşayabilir pişmanlıkları,hatta öldüğü ana kadar..
O yüzden tüm öğrendiği bilgileri, edindiği tecrübeleri ve gördüğü doğruları akıl süzgecinden geçirerek en güzelini yapmalıdır ki ,sonrasında da hayırlısı buymuş erdemini gösterecek yürekliliğe sahib olabilsin.
Bu keşke pişmanlıklarını herkes kendi miktarınca yaşamıştır az veya çok,her pişmanlık bir adım yükseliş için hamledir aslında, eğitir ve terbiye eder.Keşkeler farkına varabilen için büyütür insanı.Bir pişmanlığı telafi etmenin tek yolu ise kendi cinsinden telafi ile mümkündür.
Keşke demek geriye dönük bir kelimedir,"bu sefer" kelimesi ise ileriye doğru ve daha iyisini yapmayı ifade eder.öyle ki geriye bakmak acı verir ,eksiklikleri hatırlatır..
Yenilenmek için ise en iyisini umut ederek gayret edilmelidir.Pişmanlıklar özür dilemek bağlamında kullanılabilirse bunda hiçbir sakınca yoktur hatta erdem bile sayılabilir.
Keşkelerde takılıp kalmak ise sadece vesvese ve evhamlara kapı açar,doğrulara bile şüphe katar,vesvese kafa karıştırdığından dolayı ister istemez yanıltabilir,insan bunu çok iyi ayırabilmelidir farkında olarak.Ölçüleri doğrulardan alarak davrandıktan sonra sorun yoktur,olanın en iyisi olmuştur artık.O zamanda sonuçlarını tebessümle karşılamak lazım gelir...
Keşke demenin acısı,Hayırlısı buymuş noktasını koyarak bir sonraki adımı daha dikkatli atmakla geçirilebilir...
Ben bunu yaptım veya keşke yapmasaydım derken gizli bir güç iddiası da vardır orada. Zımnen şunu söylemektedir,'ben her durumuma hakimim...'
Onu aldım bunu yaptım vs. gibi, madem ki böyle söylüyorsun gücünde yetiyordu ,o zaman bu pişmanlık nedendir..?
Çelişkidir bu , ben yaptım diyorsan arkasında durmalısın ,yok benim dışımda gelişti elimden de bir şey gelmezdi diyorsan bu durumda da sonuç tevekkülü getirir..
İnsan yanlışlarla yürür,doğrularla yürür,acılarla yürür güzelliklerle yürür fakat hep yürür.Bunun içinde ileriye doğru yürürken aklını hep iyi yönde ve kendini geliştirme çarelerini üretmek için kullanmalıdır.
Keşke dememelidir hiç bir zaman. Aslında herşey olması gerektiği gibi olmuştur,bu gün keşke dediğimiz onca şeye yarınlarda iyi ki dediğimize çok şahit olmuşuzdur.Her yeni başlangıçta bu sefer en güzelini yapacağım gücümün yettiğince.
Buna rağmen yine de sonuç her ne olursa olsun kabulümdür,çünki ben bir İnsan'ım...
Zehra Asuman-Denemeler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder